maanantai 14. marraskuuta 2016

Millainen joogatunti on sinulle sopivin?

Minulta kysellään useasti, mitä joogamuotoa voisin suositella, millainen tunti sopisi parhaiten aloittelijoille, mikä sopisi jäykällä kropalle tai mikä tepsisi kipeään selkään. Tässä postauksessa esittelen erilaisia tavanomaisia joogamuotoja ja toivon, että saisit kirjoituksesta apua valitessasi sopivaa harjoitusta itsellesi. Koitan kertoa tunneista mahdollisimman maanläheisesti ja selkeästi. Filosofinen tausta ja historia harjoitukseen aukeavat usein hiljalleen ja omasta kiinnostuksesta käsin. Joogalajeja on monia muitakin kuin nämä alla mainitut, mutta listasin erityisesti Tampereen alueella tarjolla olevia yleisimpiä lajeja. Olen kokenut kaikkien joogalajien parantavan kehon ja mielen hyvinvointia. Erilaisissa kipu- ja jäykkyystiloissa sekä erilaisissa elämäntilanteissa jooga on erinomainen apu tuomaan parannusta hyvinvointiin. Todellista itseään etsivälle joogan kautta saattaa löytyä vastauksia myös erilaisiin kysymyksiin. Esimerkiksi mihin suuntaan elämäänsä kannattaisi viedä, mistä asioista itsessään tai ulkopuolisessa maailmassa olisi järkevää luopua ja mille asioille pitäisi tehdä enemmän tilaa. 

Voimaa ja notkeutta kehittävät tunnit virtaavaa harjoitusta kaipaavalle

 

Astanga

 

Astangatunneilla tehdään asentoja tietyssä järjestyksessä. Harjoitus alkaa mantran jälkeen aina aurinkotervehdyksillä, jotka virittävät hermostoa ja mieltä harjoitusta varten. Astangasarja sisältää terapeuttisia seisten ja istuen tehtäviä asentoja sekä rauhoittavat loppuliikkeet. Astanga kehittää tehokkaasti voimaa ja notkeutta ja sopii voimakkaampaa, mutta lempeää harjoitusta kaipaavalle. Kun harjoitukseen yhdistetään tietoinen hengitys ja katseenkohdistukset, harjoittelija pääsee meditatiiviselle tasolle,  syvemmälle todelliseen sisimpäänsä. Alkeistunnit ovat hyviä aloittelijoille. Astangassa edetään jatkotasolla tietyn kaavan mukaisesti kehoa ja mieltä avaavampiin sekä haastavampiin asentoihin. Sopii raskaana oleville. (Mainitse ohjaajalle).


Vinyasa Flow

 

Luovia virtaavia tunteja, jotka muuntuvat ohjaajan mukaan. Harjoitus pohjautuu usein astangajoogaan, mutta asennoissa ei noudateta tiettyä järjestystä. Tunneilla voidaan keskittyä tietyn kehon alueen avaamiseen tai vahvistamiseen ja tunnin teema voi olla filosofinen. Vinyasa Flow-tunnit ovat vahvistavia ja notkistavia sekä monipuolisia keholle ja mielelle. Ohjaajasta riippuen tunneilla voidaan käyttää musiikkia. Tunnista riippuen sopii raskaana olevalle. (Kysy ohjaajalta).

Lämpötunnit


Lämpötunneilla pääsee hetkeksi ikäänkuin etelän ilmastoon ja saa nauttia ihanasta lämmöstä. Mikä voisikaan olla parempaa erityisesti kylminä tai viileämpinä päivinä? Lämpö auttaa notkistamaan kehoa ja lisää verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa. Lämpö itsessään tekee harjoituksesta tehokkaamman, koska keho joutuu tekemään enemmän töitä. Lämpötunnit ovat tehokkuudestaan huolimatta lempeitä, terapeuttisia sekä rentouttavia. Näin ainakin Tampereen Om Yoga-koululla, jossa tarjotaan Om Flow-tunteja lämmössä. Sopii aloittelijalle. Ei sovellu lämmön vuoksi raskauden aikana.


Restoratiiviset ja rentouttavat tunnit stressaantuneelle sekä kiireiselle


Silloin, kun on pahin stressi päällä ja on hyvin kiireistä, on parasta valita itselleen mahdollisimman lempeä harjoitus. Jos valitsee liian voimakkaan harjoituksen, se voi pahentaa stressiä ja väsymystä. Edellämainitut virtaavat tunnit ovat yleensä lempeitä tietenkin ohjaajasta riippuen ja niissä voi tehdä harjoitusta aina oman kehon mukaan. Alla olevat tunnit ovat kuitenkin erityisen rauhoittavia hermostolle ja toimivat tehokkaana vastalääkkeen stressille. 

Yin-jooga


Yin-tunneilla jooga-asennoissa viivytään pitkään, jopa useiden minuuttien ajan. Harjoitus aktivoi parasympaattista hermojärjestelmää (rentouttava vaikutus) ja siinä päästään pitkien venytysten ansiosta faskioiden eli lihaskalvojen tasolle. Harjoituksessa käytetään useasti blokkeja ja remmejä apuna, jotta asennoista saadaan mahdollisimman turvallisia ja rentoja. Harjoitus on sopiva aloittelijoille sekä pidempään jooganneille. Sopii raskaana oleville. Olen henkilökohtaisesti kuitenkin sitä mieltä, että pitkät venytykset eivät ole parhaita raskauden aikana löystyvien sidekudosten vuoksi. Raskautta suunnitteleville hyvä harjoitus rauhoittavien vaikutusten vuoksi. 


Integral Yoga/ Hathajooga


Lempeä, rauhallinen ja helposti lähestyttävä joogalaji, jossa yhdistyvät hengitysharjoitukset, liikesarjat, meditaatio, mantrat sekä syvärentoutus. 1-tason tunnit ovat oivallisia tutustumismahdollisuuksia uusille joogeille iästä, kunnosta ja taustasta riippumatta. Integral Yogan jatkotunnit tarjoavat osallistujalle mahdollisuuden haastaa itseään eri tasoisilla harjoituksilla. Sopii tunnista riippuen raskaana oleville. (Kysy ohjaajalta).


Syvyyttä ja henkisyyttä mielen tasapainoa etsivälle

 

Kundaliinijooga


Harjoituksen aikana tehdään fyysisiä harjoituksia, hengitysharjoituksia, käsien vaikuttavia asentoja, käytetään bandhoja (kehon lukot), tehdään syvärentoutusta (vaikkapa gongin avulla), meditaatiota sekä äänen käyttöä mantroissa. Kundaliinijoogassa hermosto vahvistuu, hormonitoiminta tasapainoittuu, keho notkistuu ja voimistuu sekä mieli rauhoittuu. Kundaliinijooga sopii hyvin myös vasta-alkajille. Ei sovellu raskauden aikana.


Ilmavaa lentoa ja vapautta selkärangalle

 

Aerial- / ilmajooga


Ilmajooga, joka yhdistää joogan ja ilma-akrobatian on uusi, tällä hetkellä suosittu joogamuoto. Ilmassa tai lattialla tehdään katosta roikkuvan kankaan avulla sekä perinteisiä että akrobaattisia jooga-asentoja. Ilmassa joogaaminen vähentää niveliin kohdistuvaa rasitusta ja tekee esimerkiksi ylösalaisista asennoista helpommin lähestyttäviä. Ylösalaisin roikkuminen antaa tilaa myös nikamien väliin ja vapauttaa selkärankaa. Sopii kaiken tasoisille. Ei sovi raskaana oleville.

12-vuotias kummityttöni Essi Moilanen on innostunut ilmajoogasta ja hankkinut kankaan jopa kotiinsa.

Kokeile avoimesti erilaisia tunteja ja löydä omasi. Saatat pitää useammasta erilaisesta joogasuuntauksesta. Ne tukevat toisiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti