Siirry pääsisältöön

(Jooga)kuulumisia ja muutoksia kahdeksan kuukautta synnytyksen jälkeen


Vauvani on nyt kahdeksan kuukauden ikäinen ja meillä riittää päivissä touhua. Menemme ruokailuista ja päiväunista toiseen ja siinä välissä leikimme. Välillä tapaamme ystäviä ja käymme joka viikko muskarissa ja vauvauinnissa. Omaksi yllätyksekseni viihdyn hyvin kotona. Tämä onkin ainutlaatuista aikaa saada seurata oman lapsensa kehitystä ja kasvua sekä luoda yhteyttä hänen kanssaan. Mielestäni arjen keskellä on hyvin tärkeää vaalia omaa hyvinvointiaan ja tehdä asioita, jotka ovat itselle mielekkäitä. Ne auttavat pitämään yllä energiaa ja hyvää oloa, jota voi sitten suunnata omalle pienokaiselleen. Myös lapsi oppii, että aikuisella on omat juttunsa ja hän pitää itsestään huolta. Tietysti minun on helppo puhua yhden lapsen äitinä oman ajan ottamisesta. Useamman lapsen sekä vanhemman lapsen kohdalla homma on jo varmasti hieman mutkikkaampaa, mutta puhun ainakin omasta tämän hetkisestä kokemuksestani käsin. 

Päiväuniajat pyrin rauhoittamaan vain ja ainoastaan itselleni. Aina se ei onnistu, mutta yritän ainakin. Teen joogaharjoitusta, juon päiväkahvia ja rentoudun tai luen kirjaa. Se, että jätän pyykinpesun tai tiskikoneen tyhjentämisen toiseen hetkeen antaa kummasti energiaa ja hyvää mieltä päivää varten sekä jaettavaksi lapselle. Lapsen ollessa hereillä voi tehdä samalla kotitöitä, hän pärjää hetken myös omassa rauhassaan (ainakin niin kauan kun ei kävele;) ) ja oppii taas että kotitöitä pitää saada hoidettua. 

Kehon palautuminen raskaudesta ottaa oman aikansa ja tapahtuu pikkuhiljaa. Kiloja on kuusi enemmän kuin ennen raskautta ja imetyksen kannalta se onkin hyvä asia. Keho on muuttunut niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Oman kritisoinnin sijasta pitäisi muistaa nauttia naisellisuudesta ja uusista kehon muodoista. Kauniilla keholla ei ole yhtä muottia, monenlaiset ja- malliset kehot ovat mielestäni kauniita. Tärkeintä on muistaa sisäinen hehku ja tyytyväisyys, joka säteilee ulospäin ja vaikuttaa siihen, miten itseään kantaa. 

Tässä on kahdeksan kuukauden aikana tapahtuneet muutokset raskauden jlk. Painoa tuli raskauden aikana 25 kiloa. Palautuminen on edennyt hiljalleen ja jatkuu vielä.

Joogaharjoittelussa piti voiman kannalta aloittaa raskauden jälkeen alkeista ja lisätä pala palalta haastetta. Kuitenkin, kun on harjoitustaustaa jo ennen raskautta ja raskauden aikana, kehon voima palautuu melko nopeasti takaisin sille tasolle, mille sen haluaa. Lantionpohjan lihaksisto sekä keskivartalo vaativat edelleen eniten keskittymistä.

Chaturangat lisäsin harjoitteluuni kolme kuukautta synnytyksen jälkeen. Pari kuukautta tein niitä polvet lattiassa ja sen jälkeen aloin harjoittelemaan "lopullista" versiota.Ylösalaisiin asentoihin ja käsitasapainoluihin voima on lisääntynyt, mutta ne eivät ole vielä supervakaita.Tasapainoasennot ovat vakautuneet, mutta vaativat edelleen töitä, kun niitä harjoittelee.
Lantion nostot palautin ohjelmaan hiljalleen noin viisi kuukautta synnytyksen jälkeen. Edelleen niitä kuitenkin harjoittelen pala palalta. Teen läpihyppyä lähinnä vahvistaakseni lantionpohjan lihaksia ja alavatsaa.Joogaharjoittelusta on tullut minulle entistä terapeuttisempaa ja hyvinvointiani tukevampaa. Tavoitteenani ei ole tehdä näyttäviä akrobaattisia asanoita, vaan mahdollisimman oikeilla tekniikoilla tehtyjä terapeuttisia asentoja, jotka vähentävät loukkaantumisen riskiä ja parantavat kehon oikeanlaista toimintaa. Tämä tulee väistämättä näkymään myös joogaohjaajan työssäni. Toivon, että voin jatkossa välittää entistä enemmän joogaharjoittelun hyvää tekevää, terapeuttista ja nautinnollista puolta. Välillä on toki kiva haastaa itseään ja kokeilla vaikeammankin tason asentoja, se on hauskaa. On sitä paitsi terveellistä käydä välillä omalla epämukavuusalueellaankin. Nautin tällä hetkellä paineettomasta ja omaa hyvinvointia tukevasta harjoittelusta. Myös mieli pysyy rennompana ja vapaampana. Muutama vuosi sitten saatoin harjoitella 5 kertaa viikossa tehden 2 tunnin fyysisesti vaativan harjoituksen. Nykyään teen energisoivia 45 minuutin - 1 tunnin harjoituksia noin 4 kertaa viikossa. Oman rytmin löytyminen on jokaiselle henkilökohtaista ja kaikille sopii erilainen harjoittelu. Vain oma keho ja elämäntilanne kertoo, mikä on itselle parasta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen kamala jännittäjä! Mikä siihen auttaa?

Tunnustan teille yhden asian: olen krooninen jännittäjä ja jännitän oikeastaan ihan kaikkea. Jännitän ihmisten ilmoille menoa, uusien ihmisten tapaamista, lääkäriä, Zoomissa puhumista, Youtube-videoiden tekoa, joogatuntien pitämistä ja kauppaan menoa. Saattaa kuulostaa hullulta ihmisen kohdalla, joka on valinnut työn ihmisten parissa ja ohjaa ryhmiä. Mutta näin asia kuitenkin on. Olen sosiaalinen ja rakastan ihmisten kanssa olemista. En voisi kuvitellakaan yksinäistä työtä ilman ihmiskontakteja. Kuormitun kuitenkin sosiaalisesta kanssakäymisestä ja kaipaan vastapainoksi rauhoittumista ja omaa aikaa. Miten sitten selviän ihan arkisissa tilanteissa, kun syke alkaa nousta, lihakset jännittyvät, kädet hikoavat ja hengitys muuttuu pinnalliseksi?  Ensinnäkin koitan muuntaa jännityksen energian itsessäni positiiviseksi voimaksi. Pyrin mielessäni kääntämään jännityksen niin, että se muuttuu innostukseksi. Silloin jännityksestä tulee paljon kivempaa. Aina se ei onnistu ja lamaannun, mutta mitä

7 peruselementtiä hyvinvointiin ja jaksamiseen arjen pyörteissä

Herättelin pitkään hiljaiseloa viettänyttä blogiani taas eloon. Blogin ulkomuoto ja nimi ovat hieman muuttuneet, mutta vanhat postaukset synnytyksen jälkeisistä aiheista ovat edelleen saatavilla.  Viimeksi kirjoittelin noin neljä vuotta sitten, kun esikoiseni oli alle 1-vuotias. Nyt lapseni ovat 2- ja 4-vuotiaita ja arki on lennokasta, mutta on myös helpottunt paljon vauva-ajoista. Palasin takaisin fysioterapiaopintojeni pariin tämän vuoden alusta ja neljän vuoden kotona olon jälkeen se tuntui aivan mahtavalta. Myös joogakursseja ja - tunteja olen pitänyt sekä livenä että verkon kautta.  Tässä postauksessa ajattelin vähän käydä läpi peruselementtejä, miten hyvinvointia ja jaksamista voisi tukea kiireisen arjen pyörteissä. Postauksesta saat myös vähän kuvaa siitä, mitä tuleman pitää eli aihealueita , joihin tulen syventymään tulevissa postauksissa.  Hyvinvointiani tukevat asiat arjen pyörteissä: 1. Nukkuminen Uni on hyvin tärkeää arjessa jaksamisessa ja mielen kannalta. Nukkuneena on pa

Vältettävät harjoitukset heti raskauden jälkeen ja vatsalihasten erkaumassa

  Kehon muutokset raskauden aikana   Raskauden aikana keho kokee mullistuksia yhdeksän kuukauden ajan. Relaksiini-hormoni pehmentää ja löystyttää kudoksia pikkuhiljaa, jotta kehossa tarjoutuu tilaa kohdun kasvulle. Ligamentit, sidekudokset, mutta myös lihakset pehmenevät koko kehossa raskauden aikana, jotta vauvalla olisi tilaa kasvaa ja lopulta syntyä. Nämä muutokset eivät luonnollisestikaan palaudu lähtöasemiinsa saman tien synnytyksen jälkeen, vaan relaksiini-hormoni vaikuttaa kehossa vielä jonkin aikaa. Lisäksi lihakset ja ligamentit ovat venyneessä tilassa, mikä vaatii aikaa palautuakseen. Suorat vatsalihakset muodostuvat kahdesta osasta ja niitä sitoo yhteen sidekudos nimeltä linea alba. Linea alba löystyy raskauden aikana ja suorat vatsalihakset loitontuvat toisistaa joillakin enemmän ja toisilla vähän vähemmän. Vatsalihakset koostuvat neljästä kerroksesta uloimmista vinoista, suorista, syvemmistä vinoista vatsalihaksista sekä syvästä poikittaisesta vatsalihaksesta. K