Siirry pääsisältöön

Vältettävät harjoitukset heti raskauden jälkeen ja vatsalihasten erkaumassa

 

Kehon muutokset raskauden aikana

 

Raskauden aikana keho kokee mullistuksia yhdeksän kuukauden ajan. Relaksiini-hormoni pehmentää ja löystyttää kudoksia pikkuhiljaa, jotta kehossa tarjoutuu tilaa kohdun kasvulle. Ligamentit, sidekudokset, mutta myös lihakset pehmenevät koko kehossa raskauden aikana, jotta vauvalla olisi tilaa kasvaa ja lopulta syntyä. Nämä muutokset eivät luonnollisestikaan palaudu lähtöasemiinsa saman tien synnytyksen jälkeen, vaan relaksiini-hormoni vaikuttaa kehossa vielä jonkin aikaa. Lisäksi lihakset ja ligamentit ovat venyneessä tilassa, mikä vaatii aikaa palautuakseen.

Suorat vatsalihakset muodostuvat kahdesta osasta ja niitä sitoo yhteen sidekudos nimeltä linea alba. Linea alba löystyy raskauden aikana ja suorat vatsalihakset loitontuvat toisistaa joillakin enemmän ja toisilla vähän vähemmän. Vatsalihakset koostuvat neljästä kerroksesta uloimmista vinoista, suorista, syvemmistä vinoista vatsalihaksista sekä syvästä poikittaisesta vatsalihaksesta. Kaikki nämä kerrokset kiinnittyvät linea albaan ja siitä syystä ovat yhteydessä toisiinsa. Vatsalihasten tiivistäminen aloitetaan syvimmästä ja edetään pinnallisempiin lihaksiin päin.

 
Tässä kuvassa on vatsalihakset karkeasti purettuna kerros kerrokselta. Uloimpana ovat ulommat vinot vatsalihakset ja syvimpänä syvä poikittainen vatsalihas. Kaikki kerrokset ovat yhteydessä raskauden aikana periksi antavaan linea albaan, ja siitä syystä jokaisen kerroksen kunto vaikuttaa suorien vatsalihasten toimintaan. Linea alba näkyy valkoisena "viivana" lihasten välissä. 


Milloin ja miten palata harjoittelun pariin raskauden jälkeen  

 

Palautuminen on yksilöllistä, mutta on olemassa pari ohjenuoraa sopivasta paluuajankohdasta omaan tavanomaiseen harjoitteluun. Ainakin 6 viikkoa on syytä odottaa, ennenkuin tekee come backin salille, lenkkipolulle tai joogamatolle. Kuitenkin tätä ennen kannattaa alkaa vahvistamaan jo lantionpohjan lihaksistoa ja syviä vatsalihaksia, jotta keho olisi tarpeeksi tuettuna varsinaista harjoittelua aloitettaessa. Tämän lisäksi, jos raskaudesta on syntynyt vatsalihasten erkaumaa, tulee harjoittaa syviä vinoja vatsalihaksia niin kauan kuin vatsalihasten väli on palautunut normaaliksi. Raskaudesta palauttavan  harjoitteluohjelmani löydät edellisestä postauksestani. 

On tiettyjä harjoituksia, joita kannatta välttää heti raskauden jälkeen ja varsinkin silloin, jos kärsii vatsalihasten erkaumasta. Niihin kuuluvat muun muassa taaksetaivutukset, kierrot ja vatsarutistukset. Alla luettelemani vältettävät harjoitteet ja asennot ovat pääasiassa joogasta, mutta periaatetta voi soveltaa kaikkeen harjoitteluun. Näita harjoitteita kannattaa välttää ensimmäiset kuusi viikkoa tai niin pitkään, kun kärsii vatsalihasten erkaumasta. Nämä asennot nimittäin voivat venyttää lihaksia ja linea albaa entisestään. Ja nimenomaan raskauden jälkeen halutaan päinvastaista ---> lihasten vahvistumista ja kiinteytymistä edeten syvistä lihaksista pinnallisia kohti.


Vältettävät harjoitukset ja asennot  

 

Taaksetaivutukset

 

Esim. sillat, dhanurasana ja ylöspäinkatsova koira. Nämä asennot venyttävät lisää jo valmiiksi venyneitä vatsalihaksia.

 

Kierrot

 

Esim. kierto selinmakuulla, marich-asanat, trikonasana b ja parsvakonasana b. Kierroissa toista vatsalihasten puolta venytetään poispäin toisesta.

 

Vatsalihaksia eri suuntiin venyttävät asennot

 

Esim. trikonasana a, puolikuu ja soturi 2. Nämä asennot ovat avaavia ja venyttävät suoria vatsalihaksia lisää poispäin toisistaan.


 

Vatsan sisältöä ulospäin työntävät asennot

 

Esim. vatsarutistukset, lankut, veneet, alaspäinkatsovat koirat, kissat ja voimakkaat nostot. Nämä asennot työntävät vatsansisältöä ulospäin vatsalihasten välistä ja voivat pahentaa erkaumaa ja aiheuttaa jopa tyrän. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venytystekniikka, jolla saavutat liikkuvuutta nopeammin ja tehokkaammin

Olen monesti käyttänyt apuna yksittäisissä venytyksissä sekä joogaharjoituksessa pnf-menetelmää  (proprioceptive neuromuscular facilitation).  Pnf-menetelmä tuo tehoa venytykseen ja auttaa saamaan aikaan liikkuvuutta nopeammin.  Venytysmenetelmä perustuu lihaksissa oleviin jännitystä aistiviin Golgin jänne-elimiin. Ne  varmistavat, että lihas ei jännity / kiristy liikaa, jotta lihaksen kiinnityskohta luussa ei vaurioituisi. Kun jänne-elimet huomaavat lihaksen kiristyvän liikaa, ne lähettävät keskushermoston kautta rentoutumiskäskyn kohdelihakselle.  Golgin jänne-elimet, jotka siis edistävät lihaksen rentoutumista, aktivoituvat lihasta venytettäessä. Jänne-elimiä voidaan kuitenkin rekrytoida lisää, jolloin päästään entistä syvemmälle venytykseen tai asentoon.  Miten tämä sitten tapahtuu?  1. Ensin annetaan halutun lihasryhmän esim. takareisien venyä siihen asti, kunnes alkaa tuntumaan kireyttä. Eli viedään venytys siihen asti, mi...

Harjoitteita raskaudesta palautumiseen

Synnytyksestäni on nyt kulunut 7 viikkoa ja moni on kysellyt, joko olen palannut taas joogaharjoittelun pariin. Periaatteessa olen, mutta tehden hyvin spesifejä ja yksinkertaisia harjoitteita. Tein itselleni vatsalihasten erkaumatestin noin kuukausi synnytyksen jälkeen ja havaitsin pientä koloa vatsalihasteni välillä. Vatsalihakseni olivat siis hieman erkaantuneet raskauden aikana. Navan yläpuolelle vatsalihasten väliin mahtui ainakin kaksi sormea, navan kohdalle ja sen alapuolelle enemmän kuin kolme. (Tilanne on normaali, kun vatsalihasten väli on noin alle kaksi sormeleveyttä). Mitä vatsalihasten erkauma aiheuttaa? Vatsalihasten erkauma on hyvin yleistä ja yleensä tila palautuu noin kahden kuukauden kuluttua synnytyksestä. Joskus tila ei mene ohi, jolloin tarvitaan erityisiä harjoitteita erkaantuneiden vatsalihasten palauttamiseen. Erkauma voi aiheuttaa vatsan pömpötystä, lantionpohjan toimintaongelmia (mm. virtsanpidätysongelmia), lannerangan tuen heiketessä alaselkäkipuja, k...