Siirry pääsisältöön

(Jooga)kuulumisia ja muutoksia kahdeksan kuukautta synnytyksen jälkeen


Vauvani on nyt kahdeksan kuukauden ikäinen ja meillä riittää päivissä touhua. Menemme ruokailuista ja päiväunista toiseen ja siinä välissä leikimme. Välillä tapaamme ystäviä ja käymme joka viikko muskarissa ja vauvauinnissa. Omaksi yllätyksekseni viihdyn hyvin kotona. Tämä onkin ainutlaatuista aikaa saada seurata oman lapsensa kehitystä ja kasvua sekä luoda yhteyttä hänen kanssaan. Mielestäni arjen keskellä on hyvin tärkeää vaalia omaa hyvinvointiaan ja tehdä asioita, jotka ovat itselle mielekkäitä. Ne auttavat pitämään yllä energiaa ja hyvää oloa, jota voi sitten suunnata omalle pienokaiselleen. Myös lapsi oppii, että aikuisella on omat juttunsa ja hän pitää itsestään huolta. Tietysti minun on helppo puhua yhden lapsen äitinä oman ajan ottamisesta. Useamman lapsen sekä vanhemman lapsen kohdalla homma on jo varmasti hieman mutkikkaampaa, mutta puhun ainakin omasta tämän hetkisestä kokemuksestani käsin. 

Päiväuniajat pyrin rauhoittamaan vain ja ainoastaan itselleni. Aina se ei onnistu, mutta yritän ainakin. Teen joogaharjoitusta, juon päiväkahvia ja rentoudun tai luen kirjaa. Se, että jätän pyykinpesun tai tiskikoneen tyhjentämisen toiseen hetkeen antaa kummasti energiaa ja hyvää mieltä päivää varten sekä jaettavaksi lapselle. Lapsen ollessa hereillä voi tehdä samalla kotitöitä, hän pärjää hetken myös omassa rauhassaan (ainakin niin kauan kun ei kävele;) ) ja oppii taas että kotitöitä pitää saada hoidettua. 

Kehon palautuminen raskaudesta ottaa oman aikansa ja tapahtuu pikkuhiljaa. Kiloja on kuusi enemmän kuin ennen raskautta ja imetyksen kannalta se onkin hyvä asia. Keho on muuttunut niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Oman kritisoinnin sijasta pitäisi muistaa nauttia naisellisuudesta ja uusista kehon muodoista. Kauniilla keholla ei ole yhtä muottia, monenlaiset ja- malliset kehot ovat mielestäni kauniita. Tärkeintä on muistaa sisäinen hehku ja tyytyväisyys, joka säteilee ulospäin ja vaikuttaa siihen, miten itseään kantaa. 

Tässä on kahdeksan kuukauden aikana tapahtuneet muutokset raskauden jlk. Painoa tuli raskauden aikana 25 kiloa. Palautuminen on edennyt hiljalleen ja jatkuu vielä.

Joogaharjoittelussa piti voiman kannalta aloittaa raskauden jälkeen alkeista ja lisätä pala palalta haastetta. Kuitenkin, kun on harjoitustaustaa jo ennen raskautta ja raskauden aikana, kehon voima palautuu melko nopeasti takaisin sille tasolle, mille sen haluaa. Lantionpohjan lihaksisto sekä keskivartalo vaativat edelleen eniten keskittymistä.

Chaturangat lisäsin harjoitteluuni kolme kuukautta synnytyksen jälkeen. Pari kuukautta tein niitä polvet lattiassa ja sen jälkeen aloin harjoittelemaan "lopullista" versiota.Ylösalaisiin asentoihin ja käsitasapainoluihin voima on lisääntynyt, mutta ne eivät ole vielä supervakaita.Tasapainoasennot ovat vakautuneet, mutta vaativat edelleen töitä, kun niitä harjoittelee.
Lantion nostot palautin ohjelmaan hiljalleen noin viisi kuukautta synnytyksen jälkeen. Edelleen niitä kuitenkin harjoittelen pala palalta. Teen läpihyppyä lähinnä vahvistaakseni lantionpohjan lihaksia ja alavatsaa.Joogaharjoittelusta on tullut minulle entistä terapeuttisempaa ja hyvinvointiani tukevampaa. Tavoitteenani ei ole tehdä näyttäviä akrobaattisia asanoita, vaan mahdollisimman oikeilla tekniikoilla tehtyjä terapeuttisia asentoja, jotka vähentävät loukkaantumisen riskiä ja parantavat kehon oikeanlaista toimintaa. Tämä tulee väistämättä näkymään myös joogaohjaajan työssäni. Toivon, että voin jatkossa välittää entistä enemmän joogaharjoittelun hyvää tekevää, terapeuttista ja nautinnollista puolta. Välillä on toki kiva haastaa itseään ja kokeilla vaikeammankin tason asentoja, se on hauskaa. On sitä paitsi terveellistä käydä välillä omalla epämukavuusalueellaankin. Nautin tällä hetkellä paineettomasta ja omaa hyvinvointia tukevasta harjoittelusta. Myös mieli pysyy rennompana ja vapaampana. Muutama vuosi sitten saatoin harjoitella 5 kertaa viikossa tehden 2 tunnin fyysisesti vaativan harjoituksen. Nykyään teen energisoivia 45 minuutin - 1 tunnin harjoituksia noin 4 kertaa viikossa. Oman rytmin löytyminen on jokaiselle henkilökohtaista ja kaikille sopii erilainen harjoittelu. Vain oma keho ja elämäntilanne kertoo, mikä on itselle parasta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vältettävät harjoitukset heti raskauden jälkeen ja vatsalihasten erkaumassa

  Kehon muutokset raskauden aikana   Raskauden aikana keho kokee mullistuksia yhdeksän kuukauden ajan. Relaksiini-hormoni pehmentää ja löystyttää kudoksia pikkuhiljaa, jotta kehossa tarjoutuu tilaa kohdun kasvulle. Ligamentit, sidekudokset, mutta myös lihakset pehmenevät koko kehossa raskauden aikana, jotta vauvalla olisi tilaa kasvaa ja lopulta syntyä. Nämä muutokset eivät luonnollisestikaan palaudu lähtöasemiinsa saman tien synnytyksen jälkeen, vaan relaksiini-hormoni vaikuttaa kehossa vielä jonkin aikaa. Lisäksi lihakset ja ligamentit ovat venyneessä tilassa, mikä vaatii aikaa palautuakseen. Suorat vatsalihakset muodostuvat kahdesta osasta ja niitä sitoo yhteen sidekudos nimeltä linea alba. Linea alba löystyy raskauden aikana ja suorat vatsalihakset loitontuvat toisistaa joillakin enemmän ja toisilla vähän vähemmän. Vatsalihakset koostuvat neljästä kerroksesta uloimmista vinoista, suorista, syvemmistä vinoista vatsalihaksista sekä syvästä poikittaisesta vatsalihaksesta. K

Detoxia keholle ja vapautta selkärangalle kierroilla

Joogaharjoituksen kierroilla on hyviä vaikutuksia koko kehomme hyvinvointiin. Kierrot eivät ainoastaan auta selkärankaamme voimaan paremmin, mutta ne auttavat myös kehoa poistamaan myrkkyjä ja tehostavat ruuansulatusta. Tässä postauksessa kerrotaan kiertojen vaikutuksista, tekniikasta ja esitellään joogasarja, jolla saadaan vapautettua selkärankaa ja puhdistettua kehoa kesää varten.  Kiertojen vaikutus selän hyvinvointiin Selkärankamme koostuu yksinkertaistetusti nikamista ja niiden välillä olevista välilevyistä. Nuo  rakenteet kaipaavat liikettä, niinkuin mikä tahansa nivel kehossamme. Kun selkärankaa liikutelllaan säännöllisesti ja monipuolisesti, välilevyt saavat pumppauksen avulla ravinteita, nikamia toisiinsa yhdistävät fasettinivelet pysyvät hyvässä kunnossa ja  nivelkapselit saavat tarpeeksi voitelua . Jos selkälihakset ovat istumisen, vähäisen liikkumisen tai huonon asennon seurauksena kiristyneet, estävät ne selkärankaa liikkumasta luonnollisella tavalla. Silloin

Ruuhkavuosien ruokavalio

Voi ruuhkavuodet! Monia varmaan ärsyttää jo tuo sana, kun sitä hoetaan niin paljon. Mutta totta se on, 30-40 -vuotiailla on menossa yleensä kuormittavat ja kiireiset vuodet. Silloin omaan hyvinvointiin panostaminen voi olla haastavaa työkiireiden, lasten, isovanhempien voinnin ja muiden velvoitteiden kanssa. MUTTA se hyvinvoinnin vaaliminen on juuri siinä kohtaa erittäin tärkeää. Eihän sitä muuten jaksa.                                                      Kuvaaja: Tarmo Pajunen Hyvinvointiin kuuluu oleellisena osana syöminen ja ymmärrän hyvin, että se on helposti mitä sattuu, kun elämä on niin hektistä. Kuulun itse niihin ihmisiin, joilla herkuttelu ja epäsäännöllinen syölminen näkyvät kehossa samantien. Suvussani on lisäksi paljon verisuonitauteja, diabetestä ym. elintapasairauksia. Eli, jos haluan ylläpitää terveyttäni, on vähän oltava perillä siitä, mitä suuhunsa laittaa. Pienillä valinnoilla ja järkeistämisellä ruokavalionsa voi saada sellaiseksi, joka tukee energisyyttä, terveytt