Siirry pääsisältöön

Olen kamala jännittäjä! Mikä siihen auttaa?

Tunnustan teille yhden asian: olen krooninen jännittäjä ja jännitän oikeastaan ihan kaikkea. Jännitän ihmisten ilmoille menoa, uusien ihmisten tapaamista, lääkäriä, Zoomissa puhumista, Youtube-videoiden tekoa, joogatuntien pitämistä ja kauppaan menoa. Saattaa kuulostaa hullulta ihmisen kohdalla, joka on valinnut työn ihmisten parissa ja ohjaa ryhmiä. Mutta näin asia kuitenkin on. Olen sosiaalinen ja rakastan ihmisten kanssa olemista. En voisi kuvitellakaan yksinäistä työtä ilman ihmiskontakteja. Kuormitun kuitenkin sosiaalisesta kanssakäymisestä ja kaipaan vastapainoksi rauhoittumista ja omaa aikaa.

Miten sitten selviän ihan arkisissa tilanteissa, kun syke alkaa nousta, lihakset jännittyvät, kädet hikoavat ja hengitys muuttuu pinnalliseksi? 

Ensinnäkin koitan muuntaa jännityksen energian itsessäni positiiviseksi voimaksi. Pyrin mielessäni kääntämään jännityksen niin, että se muuttuu innostukseksi. Silloin jännityksestä tulee paljon kivempaa. Aina se ei onnistu ja lamaannun, mutta mitä enemmän sitä harjoittelee, sitä paremmin se alkaa sujua.

Myös itsensä altistaminen jännittäville tilanteille auttaa hiljalleen asiaan. Kun vaikkapa esiintyy tai tapaa uusia ihmisiä jatkuvasti, alkaa se tulla tutummaksi ja tilanteissa on hiljalleen helpompi olla. 

Jännittäminen on kuitenkin välillä kuormittavaa, joten tarvitaan rauhoitus- ja palautumiskeinoja arjessa toteutettaviksi. Alla listaan joitain keinoja, joita hyödynnän itseni rauhoittamiseksi ja tilanteista selviämiseksi. 

Vagus-hermon aktivoiminen 

Vagus-hermon vatsan puoleinen haara vastaa rentoutumisesta ja rauhoittumisesta. Kun hermon haara on aktiivinen, olemme kuin kotonamme, aivomme toimivat optimaalisesti ja voimme olla rennommin sellaisia kuin olemme. Miten sitten vagus-hermon haaraa voidaan aktivoida? Rauhallisilla hengityksillä, joissa uloshengitys on sisäänhengitystä pidempi. Teen usein juuri tällaisia hengitysharjoituksia, koska niitä voi tehdä milloin ja missä vain esim. auton ratissa. 

TRE

Kun keho on ihan puupökkelö jännittämisestä, hyödynnän TRE-terapiaa. TRE tarkoittaa tärinäterapiaa, jolla täristellään jännityksiä kehosta pois. Tärinän voi saada aikaan tiettyjen liikkeiden avulla. Kun TREtä on harjoitellut jonkin aikaa, sen saa tapahtumaan itsekseen. Eläimethän tärisevät luonnostaan esim. adrenaliinia vaatineen saalistuksen jälkeen. Me ihmiset emme kehtaa täristä muiden edessä, siksi usein estämme tärinän. TRE-harjoituksessa tärinä kulkeutuu sinne, missä eniten jännityksiä on. Se poistaa lihasjännitystä ja adrenaliinia kehosta.

Hengityksen ja liikkeen yhdistäminen

Hengitys- ja meditaatioharjoitukset auttavat rauhoittumaan. Itselläni ne eivät kuitenkaan pelkästään auta. Tarvitsen kehon liikettä yhdistettynä hengitykseen, jotta saan purettua mielen tuomia jännitteitä kropastani. Yksinkertaisimmillaan tämä voi olla vaikka puoliaurinkotervehdyksen tekemistä. 

Hermostoa rahoittavat jooga-asennot

Rauhoittavat jooga-asennot rentouttavat hermostoa ja sitä kautta mieltä. Rauhalliset restoratiivista asennot voivat toimia. Itselläni toimii vielä paremmin, kun teen vuorotellen hermostoa kiihdyttäviä ja rauhoittavia asentoja. Löysin pari vuotta sitten Shakta-joogan, joka on tässä lajissa äärimmäisen tehokas. Shakta-tunnin jälkeen on rentoutunut olo ja se olo jatkuu vielä pitkään harjoituksen jälkeen. Shakta-joogaa olen tehnyt Risto Suikkasen ohjauksessa. Hän on hyvin perehtynyt tähän todellisen rentoutumisen tunteen tuovaan joogamuotoon ja osaa ohjata harjoitukset rauhoittavaa tavalla. 

KSM -kapselit 

Hyvä löytö, joka on luontaistuotepuolella tuonut apua rauhoittumiseen on KSM eli Ashwaganda-kapselit. Ne laskevat leposykettä, auttavat nukkumaan paremmin ja tasapainottavat hermostoa. Nämä ovat mulla joka päiväisessä käytössä. 

Jos olet jännittäjätyyppi tai olet miettinyt, millä keinoin saisit jännitystä hallintaan toivon, että sait itsellesi näistä keinoista vinkkejä. Jännitys on oikeasti hyväkin asia. Me tarvitaan elämässämme myös välillä pientä stressiä ja sopiva jännitys auttaa myös suoriutumaan asioista. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

7 peruselementtiä hyvinvointiin ja jaksamiseen arjen pyörteissä

Herättelin pitkään hiljaiseloa viettänyttä blogiani taas eloon. Blogin ulkomuoto ja nimi ovat hieman muuttuneet, mutta vanhat postaukset synnytyksen jälkeisistä aiheista ovat edelleen saatavilla.  Viimeksi kirjoittelin noin neljä vuotta sitten, kun esikoiseni oli alle 1-vuotias. Nyt lapseni ovat 2- ja 4-vuotiaita ja arki on lennokasta, mutta on myös helpottunt paljon vauva-ajoista. Palasin takaisin fysioterapiaopintojeni pariin tämän vuoden alusta ja neljän vuoden kotona olon jälkeen se tuntui aivan mahtavalta. Myös joogakursseja ja - tunteja olen pitänyt sekä livenä että verkon kautta.  Tässä postauksessa ajattelin vähän käydä läpi peruselementtejä, miten hyvinvointia ja jaksamista voisi tukea kiireisen arjen pyörteissä. Postauksesta saat myös vähän kuvaa siitä, mitä tuleman pitää eli aihealueita , joihin tulen syventymään tulevissa postauksissa.  Hyvinvointiani tukevat asiat arjen pyörteissä: 1. Nukkuminen Uni on hyvin tärkeää arjessa jaksamisessa ja mielen kannalta. Nukkuneena on pa

Vältettävät harjoitukset heti raskauden jälkeen ja vatsalihasten erkaumassa

  Kehon muutokset raskauden aikana   Raskauden aikana keho kokee mullistuksia yhdeksän kuukauden ajan. Relaksiini-hormoni pehmentää ja löystyttää kudoksia pikkuhiljaa, jotta kehossa tarjoutuu tilaa kohdun kasvulle. Ligamentit, sidekudokset, mutta myös lihakset pehmenevät koko kehossa raskauden aikana, jotta vauvalla olisi tilaa kasvaa ja lopulta syntyä. Nämä muutokset eivät luonnollisestikaan palaudu lähtöasemiinsa saman tien synnytyksen jälkeen, vaan relaksiini-hormoni vaikuttaa kehossa vielä jonkin aikaa. Lisäksi lihakset ja ligamentit ovat venyneessä tilassa, mikä vaatii aikaa palautuakseen. Suorat vatsalihakset muodostuvat kahdesta osasta ja niitä sitoo yhteen sidekudos nimeltä linea alba. Linea alba löystyy raskauden aikana ja suorat vatsalihakset loitontuvat toisistaa joillakin enemmän ja toisilla vähän vähemmän. Vatsalihakset koostuvat neljästä kerroksesta uloimmista vinoista, suorista, syvemmistä vinoista vatsalihaksista sekä syvästä poikittaisesta vatsalihaksesta. K