Siirry pääsisältöön

Vastalääkettä istumiseen ja alaselkäkipuihin

Edellisessä postauksessa oli puhetta yläkehon lihasepätasapainosta ja siihen johtavista syistä. Tietyt lihasryhmät kiristyvät ja toiset heikkenevät niska-hartiaseudulla väärien tottumusten ja stressin seurauksena. Korjaavalla harjoittelulla voidaan saada helpotusta niska- ja hartiaseudun ongelmiin ja kipuihin. Katso yläkehon korjaava harjoitusohjelma täältä.


Yläkehon lihasepätasapaino ei välttämättä jää vain hartioiden ja yläselän tasolle, vaan se voi aiheuttaa oireita myös alakehoon. Keholla on tapana kompensoida virheasentoa varsinaisten ongelmakohtien ala- tai yläpuolella olevien lihasten ja nivelten kustannuksella. Esimerkiksi yläselän jäykkyys voi aiheuttaa alaselkäkipuja tai jalkaterien virheasento saattaa rasittaa polvia. Näin kehoon syntyy ns. "kauhun tasapaino", jossa yksi virheasento johtaa toiseen ketjureaktion tavoin. ("Kauhun tasapaino"- termin olen muuten oppinut mieheltäni, joka aina väittää olevansa kehonsa osalta tuossa tilanteessa.No, joka tapauksessa, sama pätee toisinpäin eli myös alakeho voi provosoida ongelmia yläkehon tasolla. Niska-hartiaseutu siis kompensoi lantion ja alaselän virheellistä asentoa.

Mistä alakehon virheasento voi sitten johtua? Esimerkiksi tottumuksesta, vääränlaisesta kehon käytöstä urheillessa ja mitä yleisemmin: istumisesta. Istumisen seurauksena tietyt alakehon lihasryhmät kiristyvät ja usein näiden lihasten vastavaikuttajat heikkenevät. Istuessa kiristyviä lihasryhmiä ovat alaselkä, lonkankoukistajat, etu- ja takareidet sekä pohkeet. Heikentyviä liharyhmiä ovat selkää tukevat vatsalihakset, lonkankoukistajien vastalihakset pakarat sekä säären etupuolen lihakset.

Alta löydät 8-osaisen joogaharjoituksen, joka pureutuu istumisesta aiheutuviin ongelmakohtiin nimenomaan alakehon osalta. Alakehon lihastasapainon saavuttaminen auttaa korjaamaan yläkehon epätasapainoa, sama pätee toisin päin. Keho on kuitenkin kokonaisuus, jossa jokainen pieni osa-alue vaikuttaa toisiinsa. Parhaan tuloksen tottumusten ja istumisen vastalääkkeeksi siis saa, jos huolehtii säännöllisesti sekä niska- hartiaseudun että alakehon hyvinvoinnista. 

 

8- osainen joogaharjoitus istumisen vastapainoksi 

 

Puoliaurinkotervehdykset 

Lämmittävät kehoa ja virittävät hermostoa harjoitusta varten. Aurinkotervehdykset venyttävät myös takareisiä ja alaselkää. Toista 5-kertaa.

 

Askelkyykky psoas venytyksellä

Liike vahvistaa ja lämmittää erityisesti alaraajoja sekä herättelee lonkankoukistajien avautumista. Toista molemmille puolille 2 kertaa 5 syvän hengityksen ajan.

 

Adho Mukha Svansasana

Asento pidentää koko takaketjua, erityisesti pohkeita, takareisiä ja alaselkää. Samalla säären etupuolen lihakset vahvistuvat. Toista 2 kertaa 5 hengityksen ajan.

Core-harjoitus

 

Core-harjoitus kehittää kehonhallintaa ja vahvistaa vatsalihaksia. Tee molemmille puolille 5-10 toistoa

 

Anjaneyasana

Asento venyttää lonkankoukistajia. Tee molemmille puolille 2 kertaa 5 hengityksen ajan.

Pidgeon

 

Asento avaa lonkkia, jotka usein jäykistyvät istumisen seurauksena. Liikkuvat lonkat edesauttavat selän hyvinvointia. Säädä venytyksen voimakkuutta muokkaamalla etummaisen polven kulmaa. Mitä pienempi kulma, sen kevyempi venytys. Pysy 10 hengityksen ajan molemmin puolin.

Eka Pada Rajakapotasana, kaksi variaatiota

Asento venyttää etureisiä ja lonkankoukistajia. !0 hengitystä molemmin puolin.

 

Setu bandasana

Asento vahvistaa pakaroita ja avaa lantion etuosaa. Toista 3 kertaa 5 hengityksen ajan.

 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vältettävät harjoitukset heti raskauden jälkeen ja vatsalihasten erkaumassa

  Kehon muutokset raskauden aikana   Raskauden aikana keho kokee mullistuksia yhdeksän kuukauden ajan. Relaksiini-hormoni pehmentää ja löystyttää kudoksia pikkuhiljaa, jotta kehossa tarjoutuu tilaa kohdun kasvulle. Ligamentit, sidekudokset, mutta myös lihakset pehmenevät koko kehossa raskauden aikana, jotta vauvalla olisi tilaa kasvaa ja lopulta syntyä. Nämä muutokset eivät luonnollisestikaan palaudu lähtöasemiinsa saman tien synnytyksen jälkeen, vaan relaksiini-hormoni vaikuttaa kehossa vielä jonkin aikaa. Lisäksi lihakset ja ligamentit ovat venyneessä tilassa, mikä vaatii aikaa palautuakseen. Suorat vatsalihakset muodostuvat kahdesta osasta ja niitä sitoo yhteen sidekudos nimeltä linea alba. Linea alba löystyy raskauden aikana ja suorat vatsalihakset loitontuvat toisistaa joillakin enemmän ja toisilla vähän vähemmän. Vatsalihakset koostuvat neljästä kerroksesta uloimmista vinoista, suorista, syvemmistä vinoista vatsalihaksista sekä syvästä poikittaisesta vatsaliha...

Venytystekniikka, jolla saavutat liikkuvuutta nopeammin ja tehokkaammin

Olen monesti käyttänyt apuna yksittäisissä venytyksissä sekä joogaharjoituksessa pnf-menetelmää  (proprioceptive neuromuscular facilitation).  Pnf-menetelmä tuo tehoa venytykseen ja auttaa saamaan aikaan liikkuvuutta nopeammin.  Venytysmenetelmä perustuu lihaksissa oleviin jännitystä aistiviin Golgin jänne-elimiin. Ne  varmistavat, että lihas ei jännity / kiristy liikaa, jotta lihaksen kiinnityskohta luussa ei vaurioituisi. Kun jänne-elimet huomaavat lihaksen kiristyvän liikaa, ne lähettävät keskushermoston kautta rentoutumiskäskyn kohdelihakselle.  Golgin jänne-elimet, jotka siis edistävät lihaksen rentoutumista, aktivoituvat lihasta venytettäessä. Jänne-elimiä voidaan kuitenkin rekrytoida lisää, jolloin päästään entistä syvemmälle venytykseen tai asentoon.  Miten tämä sitten tapahtuu?  1. Ensin annetaan halutun lihasryhmän esim. takareisien venyä siihen asti, kunnes alkaa tuntumaan kireyttä. Eli viedään venytys siihen asti, mi...

Harjoitteita raskaudesta palautumiseen

Synnytyksestäni on nyt kulunut 7 viikkoa ja moni on kysellyt, joko olen palannut taas joogaharjoittelun pariin. Periaatteessa olen, mutta tehden hyvin spesifejä ja yksinkertaisia harjoitteita. Tein itselleni vatsalihasten erkaumatestin noin kuukausi synnytyksen jälkeen ja havaitsin pientä koloa vatsalihasteni välillä. Vatsalihakseni olivat siis hieman erkaantuneet raskauden aikana. Navan yläpuolelle vatsalihasten väliin mahtui ainakin kaksi sormea, navan kohdalle ja sen alapuolelle enemmän kuin kolme. (Tilanne on normaali, kun vatsalihasten väli on noin alle kaksi sormeleveyttä). Mitä vatsalihasten erkauma aiheuttaa? Vatsalihasten erkauma on hyvin yleistä ja yleensä tila palautuu noin kahden kuukauden kuluttua synnytyksestä. Joskus tila ei mene ohi, jolloin tarvitaan erityisiä harjoitteita erkaantuneiden vatsalihasten palauttamiseen. Erkauma voi aiheuttaa vatsan pömpötystä, lantionpohjan toimintaongelmia (mm. virtsanpidätysongelmia), lannerangan tuen heiketessä alaselkäkipuja, k...